Espen Grjotheim har siden han var 14 år jobbet som sanger og gjort suksess overalt hvor han har vært med.  Men det var først når  Espen fikk en av hovedrollene i forestillingen ”Fire of Dance”, en tysk produksjon, at det virkelig tok av. Forestillingen reiste på turne i store deler av Europa, bl.annet Tyskland, Nederland, Østerrike, Italia, Belgia, Sverige og Norge. Etter 250 forestillinger satte Espen kursen mot London for å spille rollen som Mitch Maypole i musikalen ”Saucy Jack and the Space vixens”. Forestillingen var også på ”Fringe festivalen” i Edinburgh.
Tilbake i Norge fikk Espen rollen som Buddy Walsh i ”Blanke Messingen” på Den Nasjonale Scene i Bergen. Regien var ved Runar Borge. Forestillingen fikk Komiprisen for beste forestilling. Samtidig som Espen kastet klærne på DNS var han en av finalistene i den første sesongen av Idol på TV2, sammen med bl.annet Kurt Nilsen og Gaute Ormåsen.Videre ble det store roller i forestillinger som "Fame" og La Cage aux folles i Oslo.

I 2007 ble Espen invitert med som solist på Secret Gardens plate "Inside I'm singing", sammen med artister som Elaine Page, Tommy Köberg og Barbra Streisand. I ettertid har han vært vokalist med dem på flere turneer rundt omkring i verden. Han sang også den norske Expo-låta med Secret Garden i Shanghai. I 2011 medvirket han på deres nye plate, "Winter Poem".

De siste årene har Espen medvirket i div show, forestillinger, tv produksjoner , cd-innspillinger,og sunget på noen av de største konsertscenene i byer som Stockholm, Gøteborg, Berlin, Hamburg, Munchen, Wien, Saltzburg, Amsterdam, Rotterdam, Warschawa, Kiev, Edinburgh, Beijing , Shanghai og Seoul.Han har også hatt hovedroller i noen av Norges største musikalsatsinger gjennom tidene, bl.annet "Mamma Mia" og "We Will Rock You", begge på Folketeateret i Oslo.